Spesialbutikker

Mange brukthandlere eller antikvitetshandlere velger å spesialisere seg på et eller flere områder. Her kan det være snakk om både økonomi og personlig interesse hva man spesialiserer seg i. Det sier seg jo selv at gull, sølv og edelt metall krever at man har større økonomisk kapasitet enn dersom man ønsker å spesialisere seg innen tøy og stoffer f.eks.

Tøffe tider

Tiden hvor folk ønsker å ha antikke ting eller brukte gjenstander varierer fra kanskje tiår til tiår. Det siste tiåret har trenden vært at folk kjøper mindre brukt og antikk, og det fører til at flere antikvitetshandlere har blitt nødt til å stenge butikken eller står i fare for nedleggelse. Og konkurransen er hard på dette markedet som i alle andre markeder hvor det er snakk om kjøp og salg. Avgifter og gebyrer i alle rare varianter er ofte med på å «knekke» mange bedrifter.

Tøffe tider
Tøffe tider

Men det er trender også i dette markedet som gjør at noe selger til «gull» mens andre sliter med salget i det hele tatt. Skal man handle brukt i dag, så er det ofte designervarer som gjelder og til en forholdsvis høy pris til å være brukte gjenstander.

Klasseskille

Når det gjelder antikviteter med svært høy kvalitet, så går salget som det har stort sett gjort tidligere også. Men da må vi opp i prisklassen over 20 000 kroner. Norske Antikk- og Brukthandleres Forening, sa for noen år siden at det var et tydelig klasseskille å se i antikvitetsverdenen nå i de senere årene.

– Når det gjelder antikviteter som har god verdi og som er sjeldne objekter i perfekt stand, så kan man få bedre pris for det nå enn før. Men gjenstander, møbler som er blitt restaurert eller blitt pyntet på, kan være mye vanskeligere å selge nå enn tidlig. Skal de selges blir det til en mye lavere pris.

Klasseskille
Klasseskille

Skeptisk

Jeg vet ikke helt om det er alle som er klar over det eller bryr seg om det. Men jeg tror folk i dag er mer og mer bevisste på om varene de eventuelt kjøper brukt er tyvegods eller ikke. Men i dag kan du ganske enkelt sjekke selv på internett om varene er stjålet. I hvert fall sikre deg litt mer om at det ikke er tyvegods.

Det er viktig å være med å bekjempe vinnings kriminalitet ved å fjerne lønnsomheten for tyvene og helerne. Mangler gjenstanden du skal kjøpe sitt serienummer eller er identitetsmerkingen, ja da bør du ikke handle, men informere politiet om din oppdagelse. Kjøp av tyvegods går inn under heleriloven og kan straffes med fengsel i inntil 3 til 6 år i gitte tilfeller.

Nettstedet ettersøkt.no er også et godt verktøy å benytte for å foreta noen enkle undersøkelser selv før man handler «pent brukt». I databasen til dette nettstedet registreres det daglig oppdatering på ulike ting.

Dette bør du kontrollere FØR du handler:

  • Serie-/produksjons nummer (Data, Ipod, osv)
  • Id-nummer
  • IMEI nummer (Mobiltelefoner)
  • HIN / CIN nummer (Båt)
  • Ramme-/chassis nummer (Bil, MC, Moped, ATV, Henger, Lift, Anleggsmaskiner og utstyr mm.)
  • ID-merking

Har du informasjon om tyvegods? Kontakt Politiet på tlf: 02800, eller Ettersøkt: [email protected]