Resirkulerte produkter

Det er mange produkter man kan kjøpe, som er et resultat av resirkulering. Tenker ikke på bruktmarked, men nye produkter som har levd et annet liv før. Man kan for eksempel kjøpe flotte nyttige produkter som vesker og lommebøker, tidligere var dette motorsykkel- og bildekk. Dette er jo en besparelse av råvarer og dessuten litt artig da, slike produkter blir mer og mer trendy. Det eneste jeg har å utsette på dette, er at slike produkter ofte er dyrere enn ordinære nye produkter. Det må man jo få gjort noe med, om ikke kommer ikke de store volumene på dette er jeg redd.

Mange forskjellige produkter

Mange forskjellige produkter
Mange forskjellige produkter

Resirkulerte produkter finnes innen svært mange produktgrupper, jeg kan nevne raskt at du kan kjøpe en resirkulert kjølebag som er laget av resirkulert emballasje for sjokolademelk. Prisen på disse er faktisk ikke urovekkende, så den skiller seg litt ut i positiv retning sånn sett.

Men det er også noe annet som er positivt med nettopp dette produktet, de som har produsert dette er faktisk kvinner i slummen.

De jobber i et kvinnekooperativ i Manila på Filippinene, de får betalt for det de produserer men også en fordeling av overskuddet av produksjonen ved årets slutt.

Ved å handle slike produkter bidrar man på flere måter, man sparer så klart miljøet, men hjelper også mennesker i en svært vanskelig situasjon. Alternativet for disse kvinnene er ofte sexsalg og kriminalitet. Pris cirka hundre kroner, ikke verst spør du meg så dette produkter er ikke av de dyreste.

Telefonkataloger

Telefonkataloger
Telefonkataloger

Jeg kjenner på at jeg er litt avleggs når jeg trekker frem hvilken produkter man kan få ut av telefonkataloger, som kjent er ikke slikt i bruk lenger her hjemme. Eller det vil si de gis i alle fall ikke ut til forbruker, slik vi var vant med tidligere.

Men det ligger fortsatt store mengder av disse rundt i de tusen hjem, ved opprydding er det slikt man ønsker å kvitte seg med. Dessuten er det mye som produseres i andre land, som jeg allerede har sagt litt om.

Du skal da huske at de gamle katalogene du har liggende, kan bli til en flott bilderamme, kurver eller blomsterpotter. Det er også en del produkter som lages av ukeblader.

Som kjent er det mindre og mindre papirbasert i samfunnet vårt, men enn så lenge er det jo et faktum at en del fortsatt er i dette format. Jeg oppfordrer derfor til å levere inn slik type avfall på riktig måte, slik at papiret kan få nytt liv i en annen form og med et annet formål.

Husk at papir aldri skal blandes med restavfall.

Smykker

Vi skal igjen tilbake til slummen i Manila, her finnes det en fabrikk hvor det jobber utelukkende fattige kvinner. De lager flotte smykker av boksåpnerringer, ja slike du kjenner igjen fra ølbokser og brus.

Produksjonen foregår på en skole i byen, og i tillegg til lønn for arbeidet de gjør så gir dette prosjektet dem også mulighet til at 450 slumbarn får skolegang, helsehjelp og ikke minst mat.

Smykkene som finnes i flere varianter og design, har en utsalgspris på en drøy hundrelapp til snaue trehundre kroner.