Overskuddsfabrikken på kongsvinger

Jeg må bare innrømme det med en gang, konseptet til Overskuddsfabrikken på Kongsvinger er genial. Her er det snakk om minimale utgifter, fordi konseptet er lagt opp slik at det hverken er lønnsutgifter eller sosiale utgifter på de som jobber der. Jeg må si jeg har sansen for at noen prøver ut nye konsepter, Overskuddsfabrikken har helt klart startet opp noe som jeg har stor tro på. Vi skal se litt nærmere på hvordan det fungerer i praksis, hvorfor navnet Overskuddsfabrikken?

Ikke noen utgifter til innkjøp

Her er det slik at folk kan gi bort ting de ønsker å kvitte seg med, det er hovedsakelig interiører og møbler som er produktene som er aktuelle for Overskuddsfabrikken. Fremfor å legge det ut på nettet under «gis bort» eller at man kanskje kjører det til en miljøstasjon, kan man altså levere det til Overskuddsfabrikken. Overskuddsfabrikken har ikke satset på klær, som vi vet er det en del andre aktører som håndterer den type produkter. Men interiør er det ikke så mange som er involvert i foreløpig. Vi har så klart en del bruktbutikker, bruktmarked og loppemarkeder, men de driver på en helt annen måte.

Arbeidstrening

Det som er det mest samfunnsnyttige ved dette konseptet, er uten tvil at arbeidskraften er folk som er på arbeidstrening. Vi snakker her om folk som har vært utenfor arbeidslivet i kortere eller lengre perioder, det å starte opp igjen etter et langt sykefravær er ikke alltid like lett. Ved å ha dette tilbudet hjelper man flinke folk tilbake til lønnet arbeid, i alle fall i mange tilfeller. Det kan også være mennesker som av ulike årsaker har havnet i NAV-systemet, som trenger å ha noe nyttig å drive med. For de fleste er det nok snakk om å føle seg nyttig, det å kunne være med på å skape resultater.

Fire viktige punkter

Inkludering, frivillighet, gjenbruk og miljø. Dette er hva Overskuddsfabrikken lever etter, og som er selve tanken bak ideen når de startet opp for litt over to år siden.

Besøk av Hadia Tajik

Når Overskuddsfabrikken feiret ett år, kom Arbeiderpartiets nestleder på besøk. Hun fikk en orientering om hvordan bedriften er organisert og målsettingen med det hele. Her kan også folk som trenger norsktrening komme, dette er inkludering i praksis.

Besøk av Hadia Tajik

Deler ut penger til gode formål

Det er her selve bakgrunnen for navnet kommer, Overskuddsfabrikken skal dele ut overskuddet til gode samfunnsnyttige formål. I løpet av de første 7 måneden hadde bedriften klart å innkassere hele 100.000 til gode formål. I 2017 hadde de som målsetting å dele ut hele 300.000, gjennom salg av brukte møbler. Det er ikke noen tvil om at dette er genialt, det er mange der ute som gjerne vil ut i lønnet arbeid. Men for mange er dette en lang vei å gå, en del sliter med store og små hull i sin CV. Vi vet alle at potensielle arbeidsgivere, kvier seg for å ansette folk med manglende erfaring. Det er nettopp erfaring Overskuddsfabrikken kan gi dem, enten om det er ren jobberfaring eller for den saks skyld språktrening og språkerfaring som en del ikke-etniske nordmenn trenger.

Kort summert, dette er noe vi må se mer av. Tiltaksplasser er ikke alltid lett å skaffe, så her er det nok plass til flere.