Netthandel – bestille varer fra sofakroken

Jeg tenker at dette med å handle hjemmefra, ikke er noe nytt. Husker moren min var ganske ivrig når Ellos katalogen dumpet ned i postkassa, jeg snakker så klart om postordre. Man kan på sett og vis si at dette var en slags forgjenger for dagens netthandel, felles for både postordre og netthandel er jo at man ikke fysisk trenger å oppsøke en butikk. Postordre finnes den dag i dag, men de fleste av oss velger nok å handle over nettet. Hva skjer når du bestiller en vare fra en nettbutikk, jeg tenkte å ta utgangspunkt i en utenlandsk nettbutikk.

Toll og avgifter

Det er en del som ikke vet at man må betale moms og i noen tilfeller toll av varer handlet over nett i utlandet, det kan være lurt å sette seg inn i de ulike bestemmelser, lover og regler før man foretar et kjøp. I mange tilfeller blir varen vesentlig dyrere enn prisen som er oppgitt, det er dessuten en del særregler for visse type produkter som det er viktig å kjenne til. Det tilkommer også et fortollingsgebyr i de fleste tilfeller, dette er gebyret som fraktselskapet tar for at de skal fortolle varen inn for deg. Størrelsen på dette gebyret varierer fra selskap til selskap, det samme gjør tiden de bruker på selve jobben.

Toll og avgifter

Hva er lovlig og eventuelt ikke lovlig

Det er mange type produkter man ikke har lov til å ta inn i Norge, man kan enkelt si at det man kan putte i munnen skal man være aktsom med. Med det mener jeg at du som kunde må sjekke opp dette nøye, om du først bestiller vil varene pakkes og sendes deg da dette er ditt ansvar å sjekke opp gjeldende lover og regler i landet du bor og har adresse i.

Tollfrihet og fortolle varene selv

For varer under 350 NOK er det ikke noe toll eller moms, men dette gjelder alkohol eller tobakk. En vare du kjøpte for 350 norske kroner, kan fort ende opp med å bli dobbelt så dyr for deg. Det er moms som du må betale, de aller fleste varer har ikke til, men det ordet toll og tollfrihet brukes. Er det snakk om mat eller klær kommer toll inn i bildet. En del transportselskap/fraktfirma har nettbaserte løsninger, hvor du som kunde kan gå inn å fortolle dine egne varer. Dette vil i de fleste tilfeller bli noe rimeligere for deg, enn om de skal ta hele jobben for deg. Men det er verdt å merke seg at de uansett beregner seg et lagringsgebyr. Det gjelder det å søke informasjon hva som finnes av løsninger hos de forskjellige aktørene.

Levering av varen

Hvordan varen leveres er avhengig av hvilken type produkt eller tjeneste det er betalt for, i mange tilfeller vil man måtte hente varen selv på en adresse typisk Post i butikk eller tilsvarende. Det finnes også muligheter for levering på døren, men dette vil som regel bli en del dyrere. Det er viktig å sjekke opp om nettbutikken legger til frakt, eller om denne er bakt inn i prisen du betaler for varen. Tollfrihetsgrensen er inkludert fraktprisen.