Morsomme måter å være miljøbevisst på

Morsomme måter å være miljøbevisst på

Det er mer og mer fokus på miljøvern, og ifølge EU sin “Green Deal” skal alle landene kutte utslippene med inntil 50% innen 2030. Dette er et hårete mål, men mange mener det absolutt bør være mulig. Man finner målene i Europaloven.

Samtidig er det mange andre måter å være miljøbevisst på, som omhandler mange av de tingene man gjør i hverdagen. Som ung har man kanskje ingen forutsetning for å forstå miljøutfordringene, og dermed kaster man både snus og plastflasker i naturen. Kanskje dusjer man 20 minutter hver dag og tenker at den sorteringen av avfall ikke er så viktig. Unge er ikke alltid de verste, for de eldre synder også. Selv de store selskapene og bedriftene som burde vite bedre, synder her. Vi må først og fremst få holdningsendringer og den må inn i skolealder. Men her skal vi se på noen måter som kanskje gjør miljøtiltak litt morsommere.

Høste fra maten som fins i naturen

Det er egentlig bare å sette i gang, og det meste er også gratis. Her er noen ting man kan spe matbudsjettet med: bær; sopp; fisk; frukt. Frukt og bær kan igjen bli til syltetøy, saft, vin og brukes i matlaging. For å få mest ut av fisk, kan man filetere den og salte den.  Med mer bruk av slike ingredienser kan man også redusere kjøttmengden, noe som står for en stor andel av utslipp gjennom produksjon, husdyrhold og næring. Bær kan også brukes i brødlaging, som vi skal se på her.

Lage deilige surdeigsbrød

Surdeigsbrød er kjempegodt og er egentlig den gamle måten å lage brød på. En surdeig kan man ha i mange år om man steller den godt. Den virker som brødets hevingsmiddel og gir luftige gode brød. Det er en kjensgjerning at vi kaster for mye brød i Norge. Ta en del rugmel og en del vann og bland det godt. Sett på kjøkkenbenken over natta. Se til deigen hver dag fyll på med litt mer rugmel og vann og etter noen dager har du starteren for ditt bidrag til miljøvern.

Sirkulær økonomi

Sirkulær økonomi er noe som lenge har eksistert, men i land som Norge har man ikke tatt det på alvor. Det handler om å gi materialer og varer et nytt liv etter at det er brukt. Det kan være en bukse eller trevirke til et hus.

Man kan tjene penger på å bli en som fikser ting også. Kanskje kan du pensjonere deg fra jobben og heller starte ditt eget selskap som syr om klær? Sirkulær økonomi handler om å bruke fantasien så her er det uante muligheter.

Fra ide til virkelighet!

Fra ide til virkelighet!

Det kan høres vanskelig ut å være miljøbevisst, men det er det ikke. Sett opp noen punkt for dine mål og utvikle ideene herfra. Å plukke søppel i veikanten hver gang du går en tur, vil være med på å hjelpe alle habitat du både ser og ikke ser rundt deg.

Dessuten kan man bruke kunnskapen man fikk på skolen til å utvikle nye ideer. Kanskje kan du spekulere på hvordan man kan redusere forsøpling av havene, eller fulgte du godt med i kjemiklassene? Hvordan kan vi gjøre om karbondioksid til to deler vann og en del karbon? Tiden er inne for at også du tenker på miljøet!