Modelljernbanemesser

Det er mange som har modelljernbane som hobby, over hele verden er dette populært. Jeg har selv hatt dette som hobby, helt fra jeg var guttunge. Det å kunne bygge opp landskap, det å se togene komme gjennom tuneller og over broer. Men jeg må innrømme det blir for liten tid til dette nå, dessuten kan jeg vel si det blir for lite plass også. Men det å gå på messer er noe jeg prøver å få til, her er det kjøp og salg. Det forekommer nok også at noen bytter modeller.

Norske modeller

Norske modeller
Norske modeller

Det finnes nå en hel rekke modeller hentet fra Norge, dette er små kopier av de du ser ute på skinnene til NSB. Den mest vanlige skala, er HO som den heter. Den er 1:87, det betyr at modellen er 87 ganger mindre enn originalen. For noen år tilbake var det ikke mange norske modeller å få, men dette er nå bedret betraktelig. Dette gjelder både lokomotiver og vogner.

Selv om det er populært med norske modeller, er det mange modelljernbane-entusiaster som også liker utenlandske modeller. Modeller fra USA er populære, store diesellokomotiver kjennetegner de amerikanske modellene.

Messer og butikker

Det avholdes mange ganger årlig messer, de er å finne over hele landet. Men det er nok i Oslo-område det er flest, også når det gjelder butikker. Prisene varierer fra modell til modell, men man kan si at prisen på et lokomotiv er fra 1000 kroner og oppover. Skal man ha et spesielt lokomotiv, så kan prisen fort være mange ganger høyere. Vogner er naturlig nok billigere, men også her er det store prisforskjeller. På messene kan man gjøre gode kjøp, her er det ofte messetilbud og en del brukt også

Klubber og foreninger

Det er ofte klubber eller foreninger som avholder slike messer, det kan være en fordel å melde seg inn i en klubb. Klubben har ofte tilgang til lokaler, hvor det bygges store modelljernbaneanlegg. En annen fordel er jo å treffe andre med samme interesse, utveksle erfaringer og så videre.

Klubber og foreninger
Klubber og foreninger

Vekselstrøm eller likestrøm

Man kan enkelt si det slik at det kun er en produsent som har vekselstrøm, det er det tyske Märklin. Alle andre har likestrøm, så disse modellene kan ikke brukes om hverandre. Men om man bygger om lokomotivet, eller får noen til å gjøre det, så er det ikke noe problem. Dette koster noen kroner, så det beste er nok å kjøpe det som passer ditt anlegg originalt.

Det ligger også veldig mye ute på nettet, det er både nytt og brukt. Som så mange andre bransjer, finnes det også egne nettbutikker innenfor modelljernbane. Om man bestiller fra utlandet, vil man kunne få en gunstigere pris. Men da må man huske at det kommer frakt og moms, pluss ofte et fortollingsgebyr på toppen.

Alle aldre

Det er ikke noen aldergrenser for denne hobbyen her, her er det alt fra de yngste til pensjonister. Men om man skal kjøpe modelljernbane til barn, bør man nok tenke på hva man velger. De mest robuste modellene, passer naturlig nok best til barn.