Loppemarked

Jeg tenker tilbake en del år, da det var vanlig med loppemarked hver vår. Det var enten idrettslaget, eller skolekorpset som stod for arrangementet. Dette var en flott måte å tjene penger på, samtidig som man fikk ryddet i garasjer og boder. Mine foreldre var trofaste kunder, ikke alltid de kjøpte noe men noen ganger bare for turen og det sosiale. Det er jo ikke slik at det er slutt på loppemarked, men det er ikke noen tvil om at det er blitt færre av dem. Mye av årsaken er nok at man i dag har andre salgskanaler, tenker da først og fremst på internett.

Markedsføres på internett

Markedsføres på internett
Markedsføres på internett

Selv om nok mange av loppemarkedene er avviklet, nettopp på grunn av internett, brukes internett aktivt for å markedsføre loppemarked. Det finnes egne nettsteder, hvor arrangøren kan legge inn informasjon. Typisk praktisk informasjon om; sted, tid og arrangørnavn. Ut fra listene ser det ut som det fortsatt er skolekorps og idrettslag, som er de mest aktive arrangørene.

Dugnad

Det mest vanlige, er nok at foreldre stiller opp som ressurser. Det er mye som skal ordnes, det er litt av en logistikk for at alt skal klaffe. Det mest ressurskrevende, er nok innsamling av lopper. Det finnes forskjellige løsninger på dette, noen loppemarked krever at gjenstandene blir levert direkte. Mens andre tilbyr å hente hjemme hos folk, eller en kombinasjon av begge deler.

Dugnad
Dugnad

Organisering

Hvordan man legger opp og organiserer selve salget er viktig, selv om det er brukte ting. Jeg har sett noen loppemarked som er virkelig proft satt opp, hvor det nesten er som å komme inn i en forretning. Jeg tror nok det er viktig at man bruker tid på nettopp dette, om man slurver og nærmest selger direkte fra bilen og tilhenger, vil nok salget rammes av det. Et godt planlagt arbeid med ryddige salgsbord, pluss prising av produkter er avgjørende.

Salg av mat

Om man tenker på omsetning, er salg av kaffe og vafler noe man lett kan ordne. De fleste som har gått rundt på loppemarkedet, vil sette pris på å få kjøpt seg en kaffe og noe å bite i. Her legges det ofte opp til at foreldre tar med seg en kake hver, eventuelt vaffelrøre. Nystekte vafler er alltid en suksess.

Jeg synes for min del at det er sosialt og koselig å kunne sette seg ned, veldig ofte treffer man på kjentfolk. Slå av en prat og kanskje diskutere priser og produkter.

Loppemarked vs. Bruktmarked

Skillen mellom disse to markedstypene, er nok ganske hårfin. Men mine erfaringer er at produktene ofte er nesten identiske, det samme med prisnivå. Men enkelte bruktmarked kan nok skille seg ut, hvor både produkter og priser er over loppemarked nivå. En annen sak er at bruktmarked, ofte er lagt opp til flere årlig. De største bruktmarkedene er åpent ukentlig, mens loppemarked ofte er 1-2 ganger i året. Men det er ikke noen tvil om at navnebruken sikkert noen ganger kan være litt tilfeldig, men det spiller jo egentlig ikke så stor rolle heller.