Kjøp & salg av elektrisk sykkel

Salget av elektriske sykler har nærmest eksplodert de siste årene, dette er svært gledelig. Grunnen til at jeg sier det slik, er at jeg tror mange av de som sykler elektrisk ikke ville syklet på vanlige sykler. Med disse syklene kommer man seg lett og raskt av gårde, det er jo fantastisk hvordan fart man kan oppnå ved bruk av lite krefter. Jeg er selv en ivrig syklist, men har ikke syklet mye på elektrisk. Kun en liten prøvetur i gågata på Lillestrøm, men det frister til gjentakelse helt klart.

NAF-test

Det er ikke en NAF-test av bil jeg skal skrive om, men NAF har faktisk foretatt tester av forskjellige elektriske sykler. Her er noe av det de testet; Kjøreegenskaper, med tanke på hvordan det opplevdes å bruke sykkelen. Hvordan er sete og styre, sitter man behagelig, start og stopp, er det oversiktlig display osv. Ladetid var et annet testpunkt, her viser det seg at syklene trenger mer ladetid enn det som er oppgitt fra produsent. Det gjelder de fleste av syklene i testen. Bremser, konstruksjon og kvalitet, både vanntetthet, syklenes vekt og bremser under tørre og våte forhold.

NAF-test

Resultat

Jeg skal ikke gå i detaljer om resultatene fra testen, men overraskende mange sykler fikk dårlig test på bremser. Videre var det slik at en modell gikk fortere enn hva som er tillatt for en elektrisk sykkel, maksimal hastighet er 25 kilometer i timen. Det kan nok lønne seg å sjekke grundig ut før man handler, slike sykler finnes i alle prisklasser men ikke velg de aller billigste. Det som testen viser er at det i alle fall er 3 ting/forhold man må legge ekstra stor vekt på, hvordan er bremsene? Hvordan er batterikapasiteten? Og hvordan fungerer display under våte forhold. Dette er de punktene mange av syklene fikk dårlig score på.

Hvor skal man handle?

Det er ikke lett å komme med noe konkret tips på dette, enten om det er på internett, butikk eller privat. Det er alltid en viss sjanse for at man kan bomme, men fordelen med å gå til en butikk er jo at man kan få råd og tips, og ikke minst prøve sykkelen først. Den muligheten har man jo ikke på nettet. Det finnes mange butikker som har spesialisert seg på elektriske sykler, disse selger ofte ikke de aller billigste modellene. Men det å kjøpe billig, kan ofte vise seg å bli dyrt.

Allsidig bruk

Det er nok slik at en elektrisk sykkel, ofte blir mer brukt enn en vanlig sykkel. Jeg tenker da mest på dem som ser på sykkelen som et fremkomstmiddel, og ikke som en treningsarena. Du kommer raskt frem i bytrafikken, og du trenger ikke bli gjennomvåt av svette. Dette kan jo være praktisk, det er jo ikke alltid man har mulighet eller tid til en dusj. Med en elektrisk sykkel har du mulighet til å komme deg et godt stykke av gårde, uten at du er topptrent. Men husk å lade den helt opp da, og det krever jo litt planlegging.