Kildesortering av brukt datautstyr

Vi vet alle hvor mye datautstyr som finnes rundt oss i hverdagen, både på jobb og privat. Jeg lurer ofte på hvor det blir av alt sammen, jeg tenker på når vi bytter ut en Laptop, en skanner eller printer. Det finnes jo et opplegg på retursiden, men fungerer dette egentlig? Er folk flinke til å levere det der de skal?

EE-avfall

Man kan enkelt si det slik at alle produkter som bruker ledning eller batteri, er det man kaller for EE-avfall. Med andre ord er det ikke bare datautstyr som sorterer inn under EE-avfall. Det finnes 3 returselskap i Norge, det er RENAS, Norsirk og ERP Norway. Men inn under disse er det en rekke aktører som står for innsamling, mottak og håndtering av avfallet. Det finnes 3 returselskap i Norge, det er RENAS, Norsirk og ERP Norway. Men inn under disse er det en rekke aktører som står for innsamling, mottak og håndtering av avfallet. EE-avfall kan inneholde helse og miljøfarlige stoffer, det er derfor det er viktig at dette avfallet behandles separat og ikke havner sammen med annet avfall.

Er vi flinke til å sortere dette?

Ja nordmenn er flinke til å sortere ut dette avfallet, men vi kan bli enda bedre men vi ligger faktisk i verdenstoppen. På denne måten hindrer vi miljøfarlige stoffer å havne i drikkevannet vårt, bare et av flere steder det absolutt ikke bør havne. Selv om ikke lyspærer sorterer inn under datautstyr, så er det et EE-produkt. Av en eller annen grunn, synder vi mye når det gjelder lyspærer. Så her har vi en jobb å gjøre.

Er vi flinke til å sortere dette?

Hva skjer med avfallet?

Hele 85 prosent av EE-produktene våre, blir gjenvunnet og brukt til å lage nye produkter. På denne måten sparer vi miljøet på 2 måter, miljøfarlige stoffer havner ikke i naturen, men vi slipper også å bruke nye råvarer på å lage nye produkter.

Eksport av EE-produkter

Det viser seg at en del EE-avfall, eksporteres som EE-produkter. Årsaken til dette ligger nok først og fremst i økonomi, så det er kommet nye krav på dette området. Dette er hovedinnholdet i de nye kravene, de skal emballeres og det skal inneholde en dokumentasjon på testingen av produktene. Videre skal det legges ved en erklæring som viser at forsendelsen IKKE inneholder EE-avfall, men EE-produkter. Med produkter menes det så klart at de er i fullt brukbar stand, og ikke er EE-avfall fordekket som EE-produkter.

Salg eller gi bort produktet

Vi kan alle sammen bli flinkere til å bidra til at EE-avfallet blir redusert, selv om vi er flinke til å levere det inn. Det er ikke alle som må ha den siste modellen av en Laptop, eller den beste og nyeste skriveren. Ved å legge det ut på internett for salg, kan din Laptop få ny eier som kanskje kan få glede av den i mange år fremover. På denne måten reduserer vi avfallsmengden, sparer miljøet, pluss at alle parter sparer penger. En annen mulighet er å gi det bort, enten til en god venn eller legge det ut på internett. Det er også en del innsamlingsaksjoner, hvor brukt datautstyr sendes til fattige land i den tredje verden.