Grensehandel

Vi vet alle hvor populært det er å handle i Sverige, i alle fall for oss som bor slik til at dette er mulig rent praktisk. Har selv handlet der i en årrekke, ikke alt men svært mye. Om man har familie kan man kombinere en handletur, med det å ta det som en tur og kanskje finne på ting underveis. Grensehandelen har økt kraftig de siste årene, det er jo litt merkelig at det skal være slik.

Storsentrene

Et tydelig bevis på at grensehandelen er enorm og god butikk, er alle de store kjøpesentrene som har blitt etablert de siste årene. Det begynner riktig nok å bli en del år siden de første kom, men det kommer stadig nye også.

Olav Thon

Det er ikke noen tvil om det er penger å tjene på å handle varer i Sverige, i alle fall de fleste varer. Dette tjener vi som forbrukere på, men det gjelder å være litt prisbevisste uansett. Men en mann som virkelig tjener store penger på grensehandel, er forretningsmannen Olav Thon. Vi vet alle at han er stor på eiendom og kjøpesentre her hjemme i Norge, det har han vært i en mannsalder nå. Men han har siden 2004 satset stort i Sverige også, han har i dag ikke mindre enn 12 kjøpesentre langs grensen. For Oslofolk er nok Töcksfors og Charlottenberg de mest brukte og kjente, men han har ikke planer om stoppe satsningen enda. Flere oppkjøp er gjort, blant annet ble Tanum Shoppingcenter kjøpt opp så sent som i 2017. Det har altså blitt 14 år siden han etablerte seg i Sverige for første gang.

Olav Thon

Hva er det vi handler?

Det er vel ikke noen stor overraskelse hvilken varer vi først og fremst kjøper i Sverige, det vi tjener mest på å handle hos søta bror. Det er soleklart alkohol og tobakksvarer, men de fleste matvarer er også betraktelig billigere. Flesk og kjøttboller kommer langt opp på lista, det samme med kyllingfilet. Godis som det heter i Sverige, er også noe vi handler i store mengder. Det blir sikkert ikke noe mindre nå, etter at vi fikk økt sukkeravgift her hjemme i Norge. Boks brus er også populært, for de som liker flaskebrus er den også veldig mye billigere enn i Norge.

 

Tollkvoter

Jeg skal ikke sette opp noe liste eller oversikt over tollkvoter, jeg vil påstå at så å si samtlige som handler i Sverige er klar over kvotene. Men hvilket forhold vi har til dette er noe annet, det er ikke vanskelig å se når man observerer de mengdene som bli handlet inn. Tenker da spesielt på alkohol og tobakk, men man skal være klar over at det er kvoter på andre varer også. Det er ikke uten grunn at Tollvesenet ofte har kontroller, det er ikke småtteri som blir fanget opp bare på én times kontroll. Det er slutt på tiden at påsken var tiden vi handlet i Sverige, grensehandelen skjer hele tiden hele året. For små lokalsamfunn som for eksempel Charlottenberg, betyr grensehandelen alt. Det er ikke få arbeidsplasser som genereres.