Gjenbruk eller ikke

Bruktmarked – frimarked – gjenvinning – brukte varer til salgs – loppemarked, varer gis bort – ja det er mange varianter. Bruktmarkedet i gamlebyen eller loppemarkedet hos den lokale idrettsforeningen eller på internett. Det er bare din egen fantasi som stopper hvordan du vil kvitte deg med den fortsatt brukbare sofaen eller sengen, eller hva du nå ønsker å bli kvitt eller bytte ut.

Noen mennesker elsker det mens andre igjen aldri i sitt liv vil nærme seg eller benytte andre manns brukte gjenstander. Noen ønsker å leve sparsommelig og billig, og sparer penger på denne måten. Enten ved å kjøpe billigere varer eller benytte seg av gratis varianter for å få sin sofa, seng eller kjøkkenbord. Mens andre med bedre økonomi bare gir vekk sine fullt brukbare møbler til den lokale foreningen, slik at de kan bedre sin driftsøkonomi ved å selge slike ting f.eks. på loppemarkeder. Uansett en god inntektskilde for alle foreninger i Norges land.

I hele Norge

Jeg tviler sterkt på om det finnes en by i Norge hvor det ikke arrangeres flere varianter av bruktmarkeder og loppemarkeder osv. i løpet av året. Jeg vet i hvert fall ikke om noen.

Mye Arbeid

I min barndom og som medlem både i den lokale idrettsforeningen og i det lokale musikk korpset så forstår jeg godt at både mor og far ble lei pålegg fra disse foreningene om å hjelpe til med både ditt og datt.

Så skulle den ene foreningen ha loppemarked. Lopper skulle samles inn – de skulle gjennomgås for å sortere ut de som hadde benyttet sjansen til å bli kvitt litt søppel istedenfor å gi bort ting som kunne selges. Loppene skulle lagres og organiseres på forhånd inn mot selve loppemarkedet. Mye store møbler skulle også hentes inn fra de forskjellige giverne rundt omkring i bygda.

Mye Arbeid
Mye Arbeid

Så var det selv dagen eller dagene hvor arrangementet fant sted. Og til slutt etterarbeidet med å kvitte seg med det overskytende som ingen ville kjøpe.

Og jeg var jo ikke enebarn, men en av tre barn i familien. Og vi alle hadde forskjellige interesser, så det ble mange ting å følge med på og å bli med på for mor og far.

Jeg kunne skrevet mange flere linjer rundt dette her og varianter av det, men skal slå på bremsen allerede her. Du kjenner sikkert minst like godt som meg mengder av varianter av dette.

Internett

Etter at internett ble allemannseie, så har det kommet mange varianter online også til å kjøpe og selge brukte gjenstander.

QXL, Ebay, Amazon, Alibaba.com, osv. Og mange nasjonale varianter. I Norge er det vel Finn.no som er det aller største stedet for kjøp og salg av brukte ting. Men også på f.eks facebook kjøpes og selges det brukte varer i forskjellige kjøp og salg grupper.

Internett
Internett

Bedre miljø

Totalt sett så er vel gjenbruk for det meste positivt. Du får en billigere vare, selger får igjen litt penger for sin brukte vare, miljøet i verden spares for søppel (kaste er vel et alternativ dersom det ikke blir solgt mener jeg), og selvfølgelig finnes det mennesker som klarer å gjøre forretning ut av dette.