Gjenbruk av klær

Det er mange år siden beholdere ble satt opp på strategiske steder for å samle inn brukte klær, det er Fretex som står bak mange av disse. Jeg tenker på meg selv, hvordan jeg sorterer klær når jeg årlig skal ta en storopprydding i skapet. Det samles på landsbasis inn store mengder klær, det viser vel kanskje hvor godt vi egentlig har det i landet vårt. For min del er det ikke snakk om nye ubrukte klær som leveres, men svært mye av det som kommer inn er nettopp nytt og ubrukt.

Nordmenn er flinke

Det er gjort undersøkelser som viser at vi nordmenn er flinke på dette med innsamling og gjenbruk av klær, hele 70 prosent av oss bidrar her og det er svært bra. Dette viser flere ting tenker jeg, det viser at vi ikke bare kaster ting som fortsatt er brukbare, men det viser også at vi har god råd og kan bytte ut garderoben raskere enn vi klarer å slite den ut. En ide her vil etter min mening være å handle færre nye klær, men slik er det altså ikke. Hvis vi ser på inntekt i forhold til pris på klær, så har jo prisene sunket veldig og slik var det ikke for bare noen tiår siden. Men det er ennå noe å gå på, Fretex har tall som viser at det kastes 8-10 kilo klær og sko av hver eneste nordmann hvert år. Dette synes jeg absolutt er noe å tenke på, det at noe av dette også havner sammen med restavfall er miljømessig et problem. Statistikken viser at pilene bare peker oppover for hvert år som går, dette er i mange sammenhenger veldig positivt. Med innsamling av klær menes også innsamling til katastrofeområder og krigsherjede land, men ikke minst til Fretex som videreselger mye av det de samler inn.

Nordmenn er flinke

Fretex

Fretex er en stor bedrift, det er Frelsesarmeen som står bak bedriften som ikke bare samler inn klær og videreselger dem. Fretex har også nettbutikk hvor det er mulig å bestille varene deres, om du da ikke besøker en av de 42 butikkene de har rundt om i landet. Det at Fretex er en attføringsbedrift vet kanskje ikke så mange, men sannheten er at av de 1600 som daglig jobber i Fretex er 1200 på jobbtrening eller praksisplass via NAV. Jeg tenker at jeg bidrar på mange måter når jeg legger olabuksa mi i en Fretex-beholder, alle ledd i logistikk-kjeden besettes av både ansatte men også folk på ulike tiltak for å finne veien tilbake til arbeidslivet. Hva dette gjør med hver enkelt kan man bare tenke seg, men det å kunne få jobbtrening og jobberfaring er jo avgjørende for å kunne lykkes i et tøft arbeidsmarked. Jobben Fretex her gjør er jo helt fantastisk, det er ikke noen tvil om at vi trenger slike aktører i Norge. Løfte folk opp og frem er vel det som er stikkordene her, så det er bare å fylle opp neste gang dere rydder i skuffer og skap folkens.