Frimerker, fortsatt et populært samleobjekt

Jeg husker tilbake til mine yngre dager, hvor det å samle på frimerker var populært. Jeg hadde selv en grei samling, men ikke noe med store verdier riktig nok. Min samling bestod både av norske og utenlandske frimerker, de fleste satt inn i flotte permer. Vi byttet også frimerker venner i mellom, i tillegg til at vi kjøpte nye i ny og ne.

Fortsatt mange som samler

Til tross for at dette med brev er sterkt nedadgående, er det mange som samler på frimerker den dag i dag. Det er nok grunn til å tro at det er gått noe ned, men det er fortsatt en stor hobby verden over. Det er mange verdifulle frimerker der ute, men de fleste holder seg nok til mer vanlige frimerker uten de store verdier.

Fortsatt mange som samler
Fortsatt mange som samler

Filatelist

Dette kaller mange seg når de samler på frimerker, men det er faktisk ikke helt riktig. Det holder ikke å bare samle på frimerker, om man skal kalle seg filatelist. Hvis man er en filatelist, innebærer det at man også samler på frankeringstrykk, førstedagsstempel og har en inngående kjennskap til dette.

Det finnes et eget forbund for de som er filatelister, det heter naturlig nok Norsk Filatelistforbund. Forbundet utgir også egne tidsskrift.

Fortsatt stort, men nedadgående

Det viser seg at interessen for frimerker er nedadgående, dette er nok naturlig med tanke på at stadig mer post blir elektronisk. Men det er klart det er mange gamle frimerker i omløp, men de nye blir det stadig færre av. På landsbasis er det litt over 30 000 medlemmer i Norsk Filatelistforbund, om ikke rekrutteringen er som den var før, er det i alle fall en del aktive medlemmer som ikke gir opp hobbyen sin. De har blant annet et medlem på 84 år, han har samlet frimerker siden han var 7 år gammel.

Mynter og sedler

Det er ofte slik at de som samler på frimerker, ofte også samler på mynter og sedler. Det finnes messer og marked over hele landet, da er det ofte slått sammen til å kalles samlermesse eller samlermarked. Den største er nok «Antikk, retro og samlermarked» som avholdes i Vikingskipet ved Hamar hver høst. Her treffes tusenvis av mennesker, ofte på jakt etter det de mangler i samlingen sin. En del har også objekter de vil kvitte seg med, så en byttehandel er absolutt mulig her. Om man tar turen hit, vil man nær sagt finne alt mellom himmel og jord. Kanskje det kan dukke opp nye ideer, for det er utrolig hva folk samler på.

Mynter og sedler
Mynter og sedler

Salg av samlinger i forbindelse med arv

Det er ikke rent sjeldent at det dukker opp store samlinger, særlig når dødsbo skal gjøres opp. Det er nok mange som håper på de store verdiene, men svært ofte er det ikke snakk om all verden av verdi. Men det er klart man vet aldri, så man må få en kyndig person til å taksere samlingen, enten om det er frimerker eller mynter & sedler. Men en del velger også å la samlingen være i familiens eie for fremtiden.