Fretex

Den offisielle Fretex-historien startet i 1905 og i dag er Fretex det største loppemarkedet eller bruktbutikk som har åpnet nesten hver dag i en vanlig uke. De har butikker over hele landet. Totalt er det mange punkter du kan levere klær for å hjelpe, eller butikker du kan både levere og handle i. Men det var som noe helt annet firmaet startet for over 100 år siden.

Historien

Den gangen i 1905 da ble Frelsesarmeens industrihjem “Elevator” innviet i Keysersgate 6 i Kristiania, som et nytt tiltak for å hjelpe hovedstadens vanskeligstilte. Der kunne byens fattige og forkomne menn få en seng og et midlertidig arbeid, som et første steg ut av elendigheten. Institusjonens fremmedartede navn rommet en talende symbolikk: Elevator, som direkte oversatt fra latin betyr ”heis”, skulle bidra til å gjenreise ”de falne”, som salvasjonistene kalte dem. Det nystartede industrihjemmet skulle med andre ord løfte storbyens uteliggere, alkoholikere og arbeidsledige ut av uføret de befant seg i – de forkomne skulle heves opp, først til et verdig liv, og deretter til frelse.

Hjælp til selvhjælp

Tanken var at Elevator skulle være noe mer enn et tilfeldig overnattingssted. Ved å tilby de fattige jobb og arbeidstrening i tillegg, prøvde man også å bryte den rituelle sirkelen av alkoholmisbruk og lediggang som mange av Frelsesarmeens kjenninger befant seg i. I tråd med armeens prinsipper var mottoet ”hjælp til selvhjælp” i stedet for ensidig veldedighet. Det var den beste veien ut av fattigdom og nød, mente organisasjonene, og samtidig det mest effektive middelet for å lede storbyens fattige til Gud.

Hjælp til selvhjælp
Hjælp til selvhjælp

Flere typer business

Det første norske arbeiderhjemmet satte i gang flere prosjekter for å sysselsette beboerne, blant annet drev de både et møbel- og et skomakerverksted. Den viktigste virksomheten ved Elevator var likevel innsamling og salg av avfallspapir, en geskjeft som ga arbeid til en stor gruppe mennesker. De første fotografiene fra industrihjemmet forteller om driften: Der kan man se meterhøye hauger av aviser og gamle tidsskifter. Ved siden av står grovbygde, alvorlige menn som balanserer sammenpressete papirballer på toppen av Elvators hestekjerre.

Fretex avdeling i Oslo hadde til og med over hundre år senere en gårdsplass full av papirballer som sto stablet til oppunder taker.

Secondhand-klær

Regner med at det er flere enn meg som tenker secondhand klær når man hører ordet Fretex. Ved å handle secondhand-klær hos Fretex kan du glede deg over å finne noe unikt samtidig som du gir tilbake til andre.

Det å gå for secondhand-klær handler ikke bare om gjenbruk og å kjøpe gamle plagg som andre lenger ikke ønsker å bruke selv. Det dreier seg like mye om å være miljøbevisst, være snill mot lommeboken og å skape sin egen unike stil.

Fretex er Norges største bruktkjede og kan tilby secondhand-klær for alle motebevisste kvinner og menn uansett alder, form og stil. Her kan du finne nesten alt et motehjerte kan begjære, alt fra dagsaktuelle til eldre trender. Fretex har alltid noe for den stilbevisste, sosialt engasjerte og grønne forbrukeren. Mer om Fretex kommer i neste artikkel.