Er det sikkert å benytte andre hånds byggematerieler?

Det å bruke andrehånds eller brukt byggematerialer eller andre bygningsprodukter som f.eks. taksten, murstein eller resirkulert tømmer/trematerialer. Alt dette kan gi ditt hjem eller bygning en spesiell karakter, men skulle du få materialer med feil på kan det føre til store problemer. Spesielt dersom det er snakk om en forsikrings sak.

Hva kan være feil?

På same måte som med nye materialer, så kan brukte materialer ha feil. Dersom materialene er nesten nye og du finner de i en bruktforretning for slike materialer – da bør du stoppe opp og tenke deg om hvorfor slike nesten nye materialer har blitt til andre hånd varer? Og det etter bare kort tid etter at det var nye materialer. Noen ganger forandre mennesker mening, men noen ganger bør det komme opp et «rødt varselkort» om det kan være et større problem med disse varene. Trematerialer kan være infiserte av råte eller angrepet av andre ødeleggende bakterier. Mens metall produkter kan ha blitt angrepet av rust eller korrosjon. Takprodukter skal kuttes og lagt på riktig måte for å være sikker på at det fungerer slik det er ment å fungere.
Forsikring

Hva kan være feil?
Hva kan være feil?

Dersom du bygger er renoverer et hjem, så må du alltid forsikre deg om at alt som gjæres er innenfor lover og reguleringer for slike bygg. Benytter du brukte materialer så må du forsikre deg om at de holder standarden et forsikringsselskap krever. Skulle det komme en skade og du har benyttet feil materialer, ja da kan det bli meget dyrt for deg – selv lang tid etter at du har utført denne jobben. Sjekk alt før du gjør noe eller benytt profesjonelle til å gjøre jobben.

Hvilke produkter

Vinduer – f.eks. fra en gammel kirke vil gi et alderspreg på din bygning. Slike vinduer blir ofte tatt vare på og solgt videre.

Dører – En original gammel dør kan lage et inngangsparti som er uforglemmelig. Dører er som oftest av veldig holdbare materialer og er ofte å finne som andrehånds vare.

Hvilke produkter
Hvilke produkter

Lysarmaturer, gulvlister, benker, bilderammer, baderoms utstyr og gammelt tømmer. Ja det er mange produkter som kan gjenbrukes enten til det originale de er lagd for, men også som pyntegjenstander i en annen sammenheng. Kanskje et gammelt badekar vil gi et perfekt fuglebad utenfor ditt ny oppussede hus?

Hva bør du se etter

Tydelig slitasje på produkter er aldri noe godt tegn dersom materialet/produktet skal benyttes så det er sikkerhet kombinert med dette.

Sprekker eller hull i glass, tre eller stein materialer Vridd eller bølgete biter av tre eller metall. Insekts angrep – spesielt i trematerialer Sprekker/åpninger mellom glass og rammer Rust eller korrosjon i metall produkter, Graden av sikkerhet når man benytter andre hands materialer vil kunne oppsummeres med å bruke fornuft eller også vurdere graden av sikkerhet som knyttes opp mot det materialet / produktet skal benyttes til. Det vil alltid være en økt risiko ved å benytte andre hånds materialer. Så sørg for å skaffe til veie materialer fra en seriøs og troverdig forhandler / leverandør av dine materialer. Sørg for å skaffe deg selv litt kunnskap på forhånd om produktet, så kan du enklere også undersøke om materialene er som de skal være.

Hva kan man lage?

Istedenfor å risikere alt mulig med sikkerhet og kvalitet på materialene man kjøper som andre hånds eier – så kan man jo bygge andre ting som ikke krever like mye sikkerhet. Altså jeg prøver å si at man f.eks. kan bygge møbler av forskjellig art. Det er jo mye fint og nyttig man kan lage selv. Jeg har en stor interesse for å spille kort, så jeg ville nok ha forsøkt meg på å bygge meg et privat pokerbord. Tidligere har jeg bygd et blackjack bord Og ble meget fornøyd med det. Kjenner du ikke til spillet, kan du printe ut reglene og henge de på veggen slik at alle kan lese de under spillets gang.

Hva kan man lage?
Hva kan man lage?

Både jeg og mine kamerater har hatt mange timer glede av dette bordet. Så nå når jeg har valgt å prøve å bygge et pokerbord, så håper jeg at resultatet blir bra og vi får minst like mange timer glede av det etter hvert.

Dersom du ikke har all verdens erfaring i å bygge ting i tre, så gjør alt så enkelt så mulig. Ikke de store «fancy» kantene og vinklene. Rette fine vinkler med kun avrundede hjørner blir også meget bra. Eller et oktagon formet bord er helt vanlig. Eller med litt færre hjørner så strekker du ut dette bordet litt og får bare fire hjørner. Mindre vinkler er lik enklere arbeid.

Er du virkelig fingernem så kan du bygge deg et virkelig sensasjonelt møbel til deg selv. Her er en video som viser hva det er mulig å lage dersom man behersker både å arbeide med tre og elektronikk. Videoen er på engelsk, men burde vise veldig godt hva jeg mener her:

Så nå er det bare å sette i gang. Det er bare din egen fingerferdighet og fantasi som stopper opp på hva du vil bygge. Det må jo ikke være et pokerbord heller – du kan ha helt andre interesser og bygge noe som passer din interesse.