Bruktklær er «big business»

Nordmenn eksporterer mer enn dobbelt så mye bruktklær som for ti år siden, til sammen 20.000 tonn i fjor. Dette var for snart 5 år siden. Kanskje får din brukte bukse eller trange topp en ny eier på bruktmarkedet i Uganda?

Ryddesjau

Det tok deg fire timer å grave de ut av skapet og stappe de ned i plastsekkene. To bukser du kjøpte på salg, men aldri har brukt. Tre gensere fra Hennes & Mauritz som mistet fasongen etter én vask. Skjørt, t-skjorter og shortsene. De er ute av det overfylte klesskapet. Og ikke nok med det, du har lempet de inn i bilen og kjørt de tvers gjennom byen til en kles-kontainer. System i klesskapet og solidaritet i praksis. Eller?

Nordmenns kjøpekraft har økt, mens prisene på klær har stått stille. Som en følge har det norske forbruket av nye klær har økt kraftig. Ifølge Virke, hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge, importerte vi i 2011 klær for 16,2 milliarder kroner. 82.021 tonn klær fant veien til Norges 5 millioner innbyggere. Det høyeste som noen gang er registrert og mer enn dobbelt så mye som for 20 år siden.

I takt med at vi kjøper flere nye klær kaster vi også mer av brukte klær. Mye havner fortsatt i søpla, men norske husholdningers tekstilavfall har ligget stabilt de siste fem årene og de brukte klærne finner i stadig økende grad veien ned i kles-kontainere og deretter ut av landet.

Ryddesjau
Ryddesjau

Leverer bruktklær som aldri før

Norsk eksport av bruktklær har nemlig økt kraftig siden begynnelsen av 90-tallet og passerte i fjor 20.000 tonn i året. Det er 12.000 tonn mer enn i 2001, og mer enn alle våre nordiske naboer. Vi stopper ikke hullete sokker lenger, vi syr ikke kjoler verken inn eller ut, vi bytter ikke glidelås. Vi kjøper nytt og vi kjøper mye. Men hvor blir det av de gamle klærne vi ikke lenger har plass til i klesskapet?

Vi vinker farvel til klærne når vi smeller igjen luka i kleskonteineren. Vårt farvel starter klærne en lang reise. Selv om mange nordmenn handler brukt er det fremdeles en liten del av klærne som gjenbrukes her. En stor andel av klærne får et nytt liv ii Afrika. Kenya, Ghana og Tanzania er blant de største importørene av bruktklær fra Europa og Nord-Amerika. I 2010 importerte de tre landene samlet nær 300.000 tonn brukte klær og tekstiler for over 1,2 milliarder kroner. Et annet stort importland er Uganda. Det øst-afrikanske landet ved Victoriasjøen kjøpte i fjor over 54.000 tonn bruktklær for mer enn 250 millioner.

Om du trodde klærne du leverer blir gitt vekk gratis i en landsby i Afrika må du med andre ord tenke om igjen. I Afrika er handelen med bruktklær «big business». Hundretusenvis av mennesker jobber i dag med å frakte, reparere, distribuere eller selge brukte klær i Afrika. Det sysselsetter folk i mange ledd selvb om dette er klær som blir donert bort i Europa.

Leverer bruktklær som aldri før
Leverer bruktklær som aldri før