80-tallet kommer tilbake igjen

Er du en samler – det kan være lønnsomt om du har plass til å samle på motene som er gått ut. De vender som oftest tilbake igjen etter noen år. Eller som de sier – motene går i ring. I dag ler vi av moten den gangen, men hele eller deler av moten vil garantert komme tilbake igjen.

Si “80-årene” til et profesjonelt motemenneske, og sjansene er temmelig store for at vedkommende vil spytte ut litt sånn syrlig:— Ishockeyskuldre og piggsveis. For i etterpåklokskapens lys var mye av stilen på 80-tallet “harry”. Motestrekkbukser til lavpumps. Store, posete skinnjakker som gikk nedenfor stumpen. Brede, rette skuldre med ishockeyprofil. Blondinehåret var kort oppå og veltet over snippen, enten du var kvinne eller mann. Du husker sikkert Svenske Europe som sang om “The final countdown”? Eller Muffe og Gækki i Creation? OM du er gammel nok da? De var sånne typiske 80-tallsartister.

Jappetid og “Dynastiet”

Men ikke glem at 80-årene var glamourens og flottenfeierfasadens epoke. Vi hadde sans for fest og glitter. Husk, dette var jappetiden, med tiliters champagne og skinnende børstraktorer. Livsstilen var hektisk og opprømt. På tv rullet “Dynastiet” med Blake, Krystle og Alexis og “Miami Vice” med Don Johnson i Armani-dresser og raske biler. Det var moteforbilder og trendsettere. Og mange blir ganske lattermilde og nostalgiske når det blir rippet opp i 80 årenes moter. Som hadde mye motemessig humor. – Så må vi ikke glemme den største motepåvirkeren av dem alle – Lady Di. Prinsesse Diana av Wales´ stil og påkledning ble et forbilde for millioner. En kontrast til Mad Max-filmene med Mel Gibson, som også ble inspirasjonskilder.

Jappetid og "Dynastiet"
Jappetid og “Dynastiet”

Skulderputene

80-tallsdryppene skyldes at den minimalistiske moten nå sprites opp med mer maksimalisme. Vi ser mer volum. Både i klær og møbler. Trendene henger gjerne i hop i forskjellige bransjer.

Skulderputene?

Blir “in” igjen. Glamour-preget i form av glitter, paljetter og gylne toner dukker opp. Kvinner vil se mer “power dressing”. “Power dressing”? – Klær som utstråler makt og posisjon. 80-tallet var også da kvinnene fikk sin egen business-uniform. Ofte som kopi av forretningsmennene. Buksedressen, de stripete blådressene, drakten. Klær de tok med seg inn på styrerommene – og på diskoteket.

Skulderputene
Skulderputene

Skinnjakke og bluse

Både buksedress og drakt kom tilbake. Ikke minst skinnjakken og miniskjørtet. Men det er også viktig at dette jo bare er in trend i et kom-plekst motebilde. Her blir det farger, naken hud, sammenblanding av flere tidsepoker, ultralette stoffer med en helt ny formbarhet nesten garantert flere ganger i fremtiden. Det klassiske og kvinnelige henger side om side med det sprelske og utradisjonelle unge. Litt 2001, litt 50- og 60-tallet og altså – en umiskjennelig dose av 80-årene.

Dette kom på begynnelsen av 2000 tallet – når kommer det igjen neste gang? Og – har du samlet noen av disse motene til deg selv og dine slik at du slipper å kjøpe de enda en gang i dyre dommer?

Ulvepels og gullkjeder

Dette var den gang da ABBA møtte sitt private Waterloo, Bobbysocks swingte Norge til Melodi Grand Prix-finale i Grieghallen, Alexsis og Krystle tv-slåss så “Dynastiet”-Blake bleiknet, Lady Di blendet oss alle med sin skjønnhet og ynde og Brann-trener Arve Mokkelbost skremte vettet av hele Bergen og halve Sandviken med ulve-skinnspels og blytunge gullkjeder på Stadion … Klart vi trengte – og trenger – ekstra brede skuldre til å bære 80-årene når de før eller siden kommer tilbake igjen!

Ulvepels og gullkjeder
Ulvepels og gullkjeder